19/11/15

Παναγιώτης Τούντας (1886-1942)

Ο Παναγιώτης Τούντας ήταν ο διασημότερος συνθέτης της Σμυρναϊκής Σχολής και ανήκει στην ομάδα των Μικρασιατών μουσικών που μετά την καταστροφή του 1922, διαμόρφωσαν το ρεμπέτικο τραγούδι στην Ελλάδα. Ο Παναγιώτης Τούντας γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1886 απο ευκατάστατους γονείς, που του έδωσαν την δυνατότητα να ασχοληθεί απο μικρός με τη μουσική μαθαίνοντας του μαντολίνο. Συμμετέχει στην Σμυρνέικη Εστουδιαντίνα του Σιδέρη και του Σπ. Περιστέρι "Τα Πολιτάκια". Συμμετείχε σε διάφορα άλλα μουσικά σχήματα που έκαναν περιοδείες εκτός Σμύρνης, για την ψυχαγωγία των Ελλήνων της διασποράς και ταξίδεψε στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την μητροπολιτική Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με ελληνική παροικία. Τα πρώτα χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή, έπαιζε σε διάφορα κέντρα σαν μαντολινίστας. Το 1924 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του ελληνικού παραρτήματος της γερμανικής "ODEON" στην Αθήνα. Μέχρι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο δίσκων στην Ελλάδα, συνεργάζεται σχεδόν με όλες τις δισκογραφικές εταιρείες και διηύθυνε τις περισσότερες ηχογραφήσεις στην Ελλάδα. Το 1931 αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής της ελληνικής "ODEON" και της "HIS MASTER’S VOICE" και παραμένει στη θέση αυτή μέχρι το 1940. Τα τραγούδια που πέρασε στη δισκογραφία είναι γύρω στα 350 και έχουν ερμηνευτεί από όλους τους προπολεμικούς τραγουδιστές της εποχής. Στα μέσα της δεκατίας του ΄70 και αφού έχει πέθανε στις 23 Μαΐου του 1942, από ρευματισμούς, νέοι καλλιτέχνες επανανακαλύπτουν τα τραγούδια του και τα επαναφέρουν στο προσκήνιο. Τραγούδια εξαιρετικής υφής, σημασίας και ποιότητας.
Μεγάλες Επιτυχίες: Χαρικλάκι, Ερηνάκι, Μπαρμπαγιαννακάκης, Κρασοπίνω, Η γκαρσόνα, Δημητρούλα μου, Γιατί φουμάρω κοκααΐνη, Αμαν Κατερίνα, Αεροπλάνω θα πάρω, Τον χάρο τον αντάμωσα κ.ά
Τέλος ο σπουδαίος αυτός Σμυρνιός συνθέτης και μαέστρος Παναγιώτη Τούντας "ανακάλυψε" και έφερε πρώτος στη δισκογραφία πολύ σπουδαίους τραγουδιστές όπως οι Στελλάκης Περπινιάδης, Κώστας Ρούκουνας, Βαγγέλης Σωφρονίου, Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Δημήτρης Ρουμελιώτης κ.ά.

Δημητρούλα μου γειά σου πάρτα όλα δικά σου
https://www.youtube.com/watch?v=8NN1i4VmWXg
Στίχοι-Μουσική: Πάνος Τούτας
Πρώτη Εκτέλεση: Ρόζα Εσκενάζυ


Κρασοπίνω
https://www.youtube.com/watch?v=sMVe1__QQaY
Στίχοι-Μουσική: Παναγιώτης Τούντας
Πρώτη Εκτέλεση: Κώστας Τσανάκος
Έτος ηχογράφησης, 1937


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες