10/11/15

PANX ROMANA

 Είδος: Πανκ, Ροκ, Σκα
Βασικά Μέλη:
Φραγκίσκος (Φρανκ) Νίνος -φωνή
Γιάννης (Γούντι) Βασιλειάδης -κιθάρα
Χρήστος (Χούλιο) Αθανασάκος -μπάσο
Δημήτρης Δημητράκας -ντραμς

Άλλα Μέλη:
Γιάννης Καφαντάρης -ντραμς, Νίκος (Κάμελ) Χρονόπουλος -ντραμς, Λευτέρης Καγκελίδης -μπάσο, Γιώργος Τζιτζιβάκος -κιθάρα

Έτος Ίδρυση: 1982


Οι "Panx Romana" (Πανξ Ρομάνα) είναι ένα από τα γνωστότερα και ιστορικότερα συγκροτήματα της ελληνικής πανκ σκηνής. Το όνομα τους είναι λογοπαίγνιο ανάμεσα στη λέξη Punk(Πανκ) και τον όρο Pax Romana (Ρωμαϊκή Ειρήνη).

"Οι Panx Romana είναι ένα εφηβικό όνειρο, που ποτέ δε θα περάσει την εφηβεία. Μια συμμορία φίλων που ξεπετάχτηκε μέσα από την έκρηξη του punk το '77 μέσω διάφορων γνωστών συγκροτημάτων της εποχής. Από τον Ιανουάριο του '82 μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να ταράζουν τα στάσιμα νερά της Αθήνας, δίνοντας τη δική τους μουσικοκοινωνικοπολιτική άποψη. Μιλούν στη γλώσσα τους με απλούς άμεσους στίχους και δυνατό punk'n'roll. Δηλώνουν πολίτες του κόσμου κι όχι πολίτες μιας τυχαίας γεωγραφικής τοποθεσίας, με όνειρα για παγκόσμια ειρήνη σε μια γη δίχως σύνορα και βία. Κάθε δίσκος τους συνοδεύεται από ένα τεύχος του "Κίτρινου Τύπου", του εντύπου των "Panx" που δίνει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη της ιδεολογίας που όλ' αυτά τα χρόνια τραγουδούν. Μια ιδεολογία που δε μένει μόνο στα λόγια. Περνά σαν στάση ζωής του συγκροτήματος με απόλυτη άρνηση συμμετοχής σε πολιτικές εκδηλώσεις κομμάτων, καθώς και τη συχνή συμμετοχή τους σε συναυλίες αλληλεγγύης και υποστήριξης κοινωνικών προβλημάτων. Ο αντιμιλιταρισμός χαρακτηρίζει τους στίχους τους, αλλά κι οι θέσεις τους εναντίον σε κάθε είδους ναρκωτικών, ρατσισμού κι εθνικισμού. Θέσεις που φροντίζουν να προπαγανδίζουν συνεχώς μέσα από τη μουσική τους και τα έντυπά τους". Vaignr

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
ΑΝΕΥ  ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

Panx Romana - Κράτος Κλειστόν
https://www.youtube.com/watch?v=QMpODu6vGyA
Από το δίσκ: "Κράτος Κλειστόν", 1999
Ο τίτλος "Κράτος Κλειστόν" φέρεται να ήταν εμπευσμένος από το σύνθημα των φοιτητικών διαδηλώσεων στη Γαλλία το 1997
.

Panx Romana - Συναγερμός
https://www.youtube.com/watch?v=_5EKqUi0fEU
Από το δίσκο "Σπάσε τη γραμμή", 1993

1 σχόλιο:

  1. Οι Panx Romana (Πανξ Ρομάνα) είναι ένα από τα γνωστότερα και ιστορικότερα συγκροτήματα της ελληνικής πανκ σκηνής. Το όνομα τους είναι λογοπαίγνιο ανάμεσα στη λέξη Punk και τον όρο Pax Romana.[1] Το συγκρότημα ίδρυσε το 1982 ο τραγουδιστής Φραγκίσκος (Φρανκ) Νίνος, αφού αποχώρησε από το επίσης πανκ συγκρότημα Stress, με τους Γιάννη (Γούντυ) Βασιλειάδη στην κιθάρα και Χρήστο (Χούλιο) Αθανασάκο στο μπάσο και αρχικά τον Γιάννη Καφαντάρη στα ντραμς. Ξεκίνησαν παίζοντας ζωντανά και το 1984 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον γνωστό τότε συναυλιακό χώρο Κύτταρο. Το 1985 έκαναν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο στην ιστορική για την ελληνική ροκ σκηνή συλλογή Διατάραξη Κοινής Ησυχίας με τα κομμάτια «Ελληνες» και «Αθήνα» τα οποία είχαν ηχογραφήσει το 1984 με τον Νίκο «Κάμελ» Χρονόπουλο στα ντράμς. Το σχήμα πήρε την τελική του μορφή την ίδια χρονιά με την προσθήκη του ντράμερ Δημήτρη Δημητράκα από τους TVC.

    Καλλιτεχνική πορεία
    Το 1987 κυκλοφόρησαν τον πρώτο δίσκο τους, Παιδιά στα Όπλα στην ανεξάρτητη εταιρία Wipe Out Records, αφιερωμένο στον αδερφό του Νίνου που είχε πεθάνει σε ατύχημα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.Ο δίσκος θεωρείται από κάποιους σαν ένας από τους σημαντικότερους ελληνικούς πανκ δίσκους της δεκαετίας του ‘80. Εισήγαγε τη στιχουργική και μουσική θεματική που θα χαρακτήριζε και την υπόλοιπη δισκογραφία του συγκροτήματος. Επιθετικοί ελληνικοί στίχοι, αντιμιλιταριστικά και αντιεθνικιστικά μηνύματα, αντίθεση στα ναρκωτικά, κοφτά ριφς και στοιχεία από σκα. Ο δεύτερος τους δίσκος, Αντάρτες Πόλεων, κυκλοφόρησε 2 χρόνια αργότερα από την ίδια εταιρία. Περιέχει ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια τους, το «Διακοπές στα χακί», με στίχους που αναφέρονται στη στρατιωτική θητεία. Σαν ένθετο περιείχε το πρώτο τεύχος του φανζίν Κίτρινος Τύπος που εξέδιδε το συγκρότημα με θεματολογία σχετική με τις ανησυχίες του.[5]
    Τον Οκτώβριο του 1991 πραγματοποίησαν συναυλία στο Ρόδον η οποία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε κασέτα το 1992. Ένα χρόνο μετά, το 1993, θα κυκλοφορήσει ο τρίτος δίσκος τους, Σπάσε τη γραμμή που περιέχει και το δεύτερο και τελευταίο τεύχος του Κίτρινου Τύπου που διανεμήθηκε σε έντυπη μορφή μαζί με δίσκο. Το φανζίν θα συνέχιζε την πορεία του στο ίντερνετ. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς έρχεται η πρώτη αλλαγή στη σύνθεση των Panx Romana. Αποχωρεί ο Αθανασάκος και τη θέση του θα πάρει ο Λευτέρης Καγκελίδης ενώ για ένα διάστημα συμμετείχε και ο Γιώργος Τζιτζιβάκος ως δεύτερος κιθαρίστας. Το 1994 κυκλοφορεί η ανεπίσημη ηχογράφηση (μπούτλεγκ) της συναυλίας τους με τους Ramones στο Ρόδον το Μάιο του 1993 με τίτλο Nazis Raus Live. Με τον Καγκελίδη στο μπάσο ηχογράφησαν το καλοκαίρι του 1995 4 τραγούδια για το διπλό single Διαγωγή Κοσμία που κυκλοφόρησε το 1996.
    Με τον Καγκελίδη να έχει αποχωρήσει και τον Βασιλειάδη να εκτελεί χρέη και μπασίστα ηχογράφησαν το 1997 το Κράτος Κλειστόν το οποίο κυκλοφόρησε 2 χρόνια αργότερα. Ο τίτλος φέρεται να ήταν εμπευσμένος από το σύνθημα των πρόσφατων τότε φοιτητικών διαδηλώσεων στη Γαλλία. Το CD περιείχε και οπτικοακουστικό υλικό. Στο συγκρότημα επέστρεψε το 1999 ο Αθανασάκος για μια σειρά συναυλιών για την υποστήριξη του δίσκου ενώ στη συνέχεια τα μέλη του συγκροτήματος χώρισαν για να ασχοληθούν με άλλα εγχειρήματα.

    Επανεμφάνιση
    Μετά από απουσία 5 χρόνων οι Panx Romana επανασυνδέθηκαν προσωρινά το Νοέμβρη του 2005 ως καλεσμένοι σε συναυλία των Tsopana Rave στο Ίλιον. Το 2006 οι Νίνος, Βασιλειάδης, Αθανασάκος και Δημητράκας ξεκίνησαν πρόβες και εμφανίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2007 στην Κόρινθο σε συναυλία στήριξης της κοινότητας «Νόστος».Από τότε εμφανίζονται ζωντανά τακτικά. Το Μάϊο του 2012 εμφανίστηκαν στο Κύτταρο για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια πορείας. Το 2014 ανακοίνώσαν πως ηχογραφούσαν νέο δίσκο που θα περιλάμβάνε 13 τραγούδια και θα ήταν ανεξάρτητη παραγωγή χρηματοδοτημένη από δυο μέλη του συγκροτήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες