22/11/15

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (1824-1879)

1 Σεπτεμβρίου 1824, Λευκάδα - 24 Ιουλίου 1879, Μαδουρή
Απογοητευμένος από τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας αποσύρεται στο νησί Μαδουρή και ασχολείται εντονότερα με τη συγγραφή ποιημάτων και ιστορικών μελετών. Ο ίδιος δεν αυτοπροσδιοριζόταν ως ρομαντικός, αλλά ως ιστορικός. Τα θέματά του αντλούνται από την Επανασταση του 1821 και την προεπαναστατική περίοδο, τους αγώνες των Σουλιωτών, των κλεφτών, των αρματολών και της Λατινοκρατίας. Κυρίαρχο μέτρο στην ποίησή του είναι ο δημοτικός ομοιοκατάλληκτος 15σύλλαβος στίχος, ο οποίος στα τελευταία του ποιήματα εγκαταλείπεται. Κινήται πέραν της σολωμικής παράδοσης αλλά και πέραν της απαισιοδοξίας των Αθηναίων ρομαντικών. Το επικορομαντικό στοιχείο επικρατεί στην ποίησή του. Τα κύρια γνωρίσματα της ποιητικής του είναι ο πραγματισμός, η αφηγηματικότητα, η ιστορική, εθνοκεντρική, πατριδολατρική θεματική, η ροπή προς τον διδακτισμό και τη ρητορικότητα και η εμποτισμένη από το δημοτικό τραγούδι της ηπειρωτικής Ελλάδας γλώσσα.

Μετα θάνατον θα αναγνωριστεί ως "Εθνικός Ποιητής" αφού «αντλούσε σχεδόν αποκλειστικά τα θέματά του από τη νέωτερη ελληνική ιστορία και επειδή υπερασπίστηκε την εθνική ιδέα όχι μόνο με το λόγο του αλλά και εμπράκτως».Σαν ποιητής και σαν πολιτικός υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Μεγάλης Ιδέας. Από νωρίς ασχολήθηκε με την πολιτική, και το 1857 εξελέγη στην Ιόνιο Βουλή, αγωνιζόμενος για την ένωση των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα. Μετά την ένωση, στάλθηκε ως αντιπρόσωπος των Επτανήσων στην Ελληνική Εθνοσυνέλευση. Και ως μέλος της Ελληνικής Βουλής συνεχίζει να δρα για την προώθηση των εθνικών δικαίων. Aπέρριψε τρεις κυβερνητικές προτάσεις για ανάληψη υπουργικών χαρτοφυλακίων. Μέριμνά του είναι η ενότητα του Ελληνικού έθνους. Στα τέλη του 1866 γίνεται μέλος της ‘’Κεντρικής υπέρ των Κρητών Επιτροπής’’ χρηματίζοντας και γραμματέας της. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1868 κατέρχεται μυστικώς στην Κρήτη. Πέθανε στις 24 Ιουλίου του 1879 λόγω καρδιακής προσβολής. 
Γνωστά ποιήματά του: Κυρά Φροσύνη, Ο Δήμος και το καρυοφύλλι του (Ο Γέρο Δήμος), Αθανάσιος Διάκος, Νάνι νάνι, Ο βράχος και το κύμα, Θανάσης Βάγιας, Φωτεινός

Η Σκλάβα
https://www.youtube.com/watch?v=b0AcTCQpEQ8
Ποίηση: Αριστοτέλη Βαλαωρίτη
Μουσική: Άννας Ξανθάκη
Τραγουδά η Μαρία Λατσίνου


Παράπονο
https://www.youtube.com/watch?v=HfR79v740o0 
Ποίηση: Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
Μουσική-Εκτέλεση: Κώστας Άγας
Από το άλμπουμ Οι Μικρές Μας Οι Στιγμές (1999)

 
Ἀριστοτέλης Βαλαωρίτης - Συλλογὴ ποιημάτων
http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poetry/aristotelhs_balawriths_poems.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες