5/11/15

Η χρυσή εποχή της βιντεοκασέτας ή εποχή της αρπαχτής

Οι ελληνικές ταινίες του ΄80

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ μίας κινηματογραφικής ταινίας και μίας βιντεοταινίας διότι στον κινηματογράφο γίνεται χρήση του φιλμ (της οπτικής αποτύπωσης κινούμενων ή στατικών εικόνων με τρόπο αναλογικό όπως και της φωτογραφίας), αντίθετα στη βιντεοταινία, το ρόλο αυτό αναλαμβάνει η μαγνητοταινία (στην οποία γίνεται παράλληλη καταγραφή εικόνων και ήχων). Ακόμη το κινηματογραφικό
φιλμ ήταν εξαιρετικά απαιτητικό και πολύ ακριβό αντίθετα ή μαγνητοταινία ήταν και οικονομικά προσιτή και εύχρηστη. Έτσι οι κινηματογραφικές ταινίες ήταν πλέον ελάχιστες ενώ οι βιντεοταινίες σε πλήρη άνθιση. Το πρόβλημα όμως ήταν το ότι η ποσότητα υπερίσχυσε και της ποιότητας αφού τις πλείστες φορές ο στόχος των παραγωγών-δημιουργών τους ήταν ξεκάθαρα το γρήγορο κέρδος μέσα από το χαμηλότερο κόστος, έτσι οι ταινίες δεν προβάλλονταν σε μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες και ειδικούς χώρους προβολής αλλά στα σπίτια αφού και η τιμή μίας τηλεόρασης ήταν πλέον προσιτή όπως και του video ενώ και σε κάθε γειτονιά είχε ανοίξει και ένα video club. Γενικά όμως και το όλον ύφος των ελληνικών ταινιών του ΄80 άρχισε να αλλάζει ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την ίδια περίδο θα ανθίσει και ο περίφημος ελληνικός ερωτικός κινηματογράφος όπως και οι πολλές cult ταινίες που σήμερα αγαπάμε να μισούμε διότι πέρα από το υποτυπώδες και κακοφτιαγμένο σενάριο και διαλόγους γυρίστηκαν ακόμη και με μια κάμερα στο χέρι. Παρόλα ταύτα οι βιντεοταινίες θα συνεχίσουν να βρίσκονται εν χρήσει και την δεκαετία του ΄90 αλλά η είσοδος της ιδιωτικής τηλεόρασης αποτέλεσε και το προανάκρουσμά του ληξιαρχικού τους θανάτου. 
Έλληνες Ηθοποιοί: Κώστας Τσάκωνας, Σωτήρης Μουστάκας, Βίνα Ασίκη, Ελένη Φιλίνη, Κώστας Βουτσάς, Καίτη Φίνου, Σοφία Αλιμπέρτη, Σταμάτης Γαρδέλης, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Ρένα Παγκράτη, Γιώργος Κωνσταντίνου, Χάρρυ Κλυνν, Μάρκος Λέζες, Ταμτάκος, Πάνος Μιχαλόπουλος, Νίκος Γαλανός, Αλμπέρτο Εκσνάζη, Νίκος Ρίζος, Ρένα Βλαχοπούλου, Μιχάλης Μόσιος, Τάσος Προύσαλης κ.ά  (Βιντεοταινίες γυρίστηκαν και στην Κύπρο από Κύπριος ηθοποιούς όπως ο Ηράκλης Γιωργαλής, ο Αντρέας Αργυρίδης, ο Κώστας Δημητρίου κ.ά) 
Ελληνικές Videoκασέτες: Η γοργόνα, Μηχανόβιο και μπάτσοι, Ο κουρδιστός εραστής κ.ά

Από την βιντεοταινία "Μηχανόβιοι και μπάτσοι"
https://www.youtube.com/watch?v=J3ykABb8cfE
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Τάσος Προύσαλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες