9/11/15

Ιστορικά Δημοτικά Τραγούδια

Ιστορικά δημοτικά τραγούδια θεωρούνται αυτά που αναφέρονται σε κάποιο γεγονός της πολεμικής ή της πολιτικής ιστορίας του έθνους μας και αντίθετα με τα ακριτικά ή τα κλέφτικα δημοτικά τραγούδια έχουν οπωσδήποτε ένα ιστορικό υπόβαθρο και συχνά αναφέρονται σε κάποιο ιστορικό πρόσωπο ή γεγονός χωρίς όμως να είναι ιστορικά. Τα καθαρά ιστορικά τραγούδια είναι λιγοστά και αναφέρονται σε ένα σύγχρονο τους περιστατικό, δραματικά παρουσιασμένο με κέντρο ένα πρόσωπο ή μια προσωποποίηση π.χ  Το κούρσος της Αντριανούπολης, Οι σκλάβοι των Μπαρμπαρέσων, Της Πάργας, Της Δέσπως (25 Δεκεμβρίου 1803), Της Αγιάς Σοφιάς, Του Διάκου, Της Κυράς Φροσύνης.
 
 «Λέγοντες δημώδη ιστορικά τραγούδια, εννοούμεν άσματα εκπηγάσαντα αμέσως εξ ιστορικών γεγονότων ή περιστάσεων και προωρισμένα να τραγουδούνται υπό του λαού». (UHLAND)

Της Δέσπωκάνει πόλεμο
https://www.youtube.com/watch?v=VOBCrLJfoV4
Παραδοσιακό Δημοτικό Τραγούδι
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Κώστας Ρούκουνας


Στις 23 Δεκεμβρίου 1803, στον πύργο του Δημουλά στο χωριό Ρηνιάσα (Ριζά) της Πρέβεζας, η Σουλιώτισσα Δέσπω Σέχου-Μπότση με τις κόρες, τις νύφες και τα εγγόνια της, αφού αντιστάθηκαν και πολέμησαν τους (Λιάπηδες) Τουρκαλβανούς, που τους κατεδίωκαν, ανατινάχτηκαν για να μην πέσουν στα εχθρικά χέρια και πέρασαν στην ιστορία. 

Της Πάργας
https://www.youtube.com/watch?v=FfgLpT9iJjI
Ἡ πώλησις τῆς Πάργας. Μοιρολόϊ ποὺ ἀναφέρεται στὸν ξεριζωμὸ τῶν Παργινῶν ἀπὸ τὴν πατρίδα τους τὸ 1819 ὅταν αὐτὴ πουλήθηκε ἀπὸ τοὺς Ἄγγλους στοὺς Τούρκους.
Τραγουδᾶ ὁ Τάσος Ἀλούπης μὲ συνοδεία παραδοσιακῶν ὀργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες