28/10/16

Στρατιωτικές Παρελάσεις

Από την αρχαιότητα ακόμα είναι γνωστό ότι οι βασιλείς ή αυτοκράτορες ή μονάρχες προχωρούσαν σε επίβλεψη των στρατιωτικών τους δυνάμεων για να κρίνουν την πειθαρχία και τον εξοπλισμό των στρατιωτών. Υπάρχουν πολλές αναφορές για αυτό ενώ είναι γνωστό το έθιμο των Ρωμαίων που έκαναν τιμητικές παρελάσεις κατά την επιστροφή των νικηφόρων στρατηγών από την μάχη. Με την πάροδο του χρόνου και με την παρακμή των πολυπληθών στρατευμάτων οι παρελάσεις έπαψαν για ένα διάστημα. Στην Ευρώπη του μεσαίωνα άρχισαν να διοργανώνονται από τον Τριακονταετή Πόλεμος (1618-1648) και μετά, όταν τα στρατεύματα άρχισαν να συγκροτούνται και πάλι. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας καθίδρυσε το 1660 περίπου μόνιμα στρατεύματα και καθιέρωσε την παρέλαση ως εξής: «προς παρουσιασμό των όπλων και τον βηματισμό των στρατιωτικών δυνάμεων μπροστά από τους αξιωματικούς με σκοπό την συχνή επαφή των στρατιωτών με τους αξιωματικούς και προς υπενθύμιση των υποχρεώσεών τους έναντι των αξιωματικών.» Εκτός αυτού, ο βηματισμός ήταν δείγμα της εξάσκησης των στρατιωτών, που την εποχή εκείνη έπρεπε να κάνουν ειδικούς σχηματισμούς κατά την διάρκεια της μάχης. Αν και οι παρελάσεις τότε γίνονταν σχεδόν όπως και σήμερα, δεν παρευρίσκονταν θεατές ή άλλο κοινό εκτός από τους στρατιωτικούς.

Στην σημερινή εποχή οι παρελάσεις διεξάγονται κυρίως για δύο λόγους: πρώτον η επίδειξη ισχύος, και δεύτερον η παρέλαση μπορεί να γίνεται για λόγους παράδοσης σε εορταστικές επετείους προς ανάμνηση ενός αξιομνημόνευτου γεγονότος, μίας σπουδαίας μάχης κτλ. Η παρέλαση είναι μία στρατιωτική τελετή, κατά την οποία οι δυνάμεις προς τιμή μιας επετείου ή κάποιου άλλου σημαντικού γεγονότος εμφανίζονται δημόσια παρουσιάζοντας τα όπλα και τον εξοπλισμό τους και κάνοντας παράταξη και πορεία. Η Ελλάδα έχει δύο εθνικές εορτές όπου στην Θεσσαλονίκη στην εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου τιμάται το ΟΧΙ και στην Αθήνα στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου το ξεκίνημα της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Γνωστά στρατιωτικά ελληνικά εμβατήρια είναι Περνάει ο στρατός, Ο Ναύτης του Αιγαίου, Μακεδονία ξακουστή, Φάλαγγα, Ευζωνάκι, Πίνδος κ.α
Ευζωνάκι
https://www.youtube.com/watch?v=AxBvmBWDgyE 


Ο ναύτης του Αιγαίου
https://www.youtube.com/watch?v=Flt0d8qySgE
Το εμβατήριο «o ναύτης του Αιγαίου» είναι ένα από τα αξιολογότερα και πιο γνωστά ελληνικά εμβατήρια. Το εμβατήριο αυτό γράφτηκε το 1912 και στιχουργός του φέρεται ο Κωνσταντίνος Λυκόρτας ο οποίος και το είχε αφιερώσει στον Παύλο Κουντουριώτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες