10/10/16

ROSAMUNDE, PRINCESS OF CYPRUS

Ροζαμούνδη, η Πριγκίπισσα της Κύπρου: Το 1823, ο Φραντς Σούμπερτ (Franz Schubert) συνέθεσε μια μουσική για τη σκηνική παρουσίαση του ρομαντικού δράματος με μεσαιωνικό θέμα "Rosamunde, Fürstin von Zypern" (στα αγγλ. Rosamunde, Princess of Cyprus) της Γερμανίδας ποιήτριας και θεατρικής συγγραφέως Χελμίνα φον Τσέζι (Helmina von Chézy). Το έργο πρωτοπαίχτηκε με μουσική στο θέατρο της Βιέννης στις 20 Δεκεμβρίου 1823 αν και μάλλον ο ίδιος Σούμπερτ έγραψε την μουσίκη για κάποιο άλλο έργο.

Το αρχικό κείμενο της Τσέζι που ήταν χωρισμένο σε 4 πράξεις και παρουσίασε ο Σούμπερτ έχει χαθεί. Εντούτοις μας έχει διασωθεί μια μεταγενέστερη εκδοχή του έργου αυτού χωρισμένο σε πέντε πράξεις. Η αναθεωρημένη αυτή έκδοση βρέθηκε στη κρατική βιβλιοθήκη της Γουτεμβέργης και εκδόθηκε το 1996 μαζί με κάποιες αυτόγραφες αποσπασματικές πηγές σχετικά με την πρώτη έκδοση του έργου.

Η υπόθεσις του έργου ξεκινά με την προσπάθεια της Ροζαμούνδης, που ανατράφηκε κρυφά σαν βοσκοπούλα από τη χήρα του ναυτικού Axa, να διεκδικήσει το θρόνο της ως Πριγκίπισσα της Κύπρου. Ο επί σειρά ετών ηγεμόνας της Κύπρου Φουλκέντιους (ή Φούλβιος στην αναθεωρημένη εκδοχή), γνωρίζει για την ύπαρξη της Ροζαμούνδης και το μυστικό της, έτσι προσπαθεί να την εμποδίσει, αρχικά με δολοπλοκία, κατόπιν κάνοντάς της πρόταση γάμου και τελικά να αποπειράται να την δηλητηρίασει. Η αξίωση της Ροζαμούνδη να ανέλθει στο θρόνο της, υποστηρίζεται από μια χειρόγραφη επιστολή του πατέρα της, ενώ απολαμβάνει και την υποστήριξη των Κυπρίων και του μελλοντικού της συζύγου Πρίγκηπα του Ηρακλείου Αλφόνσου. Τέλος, όλες οι προσπάθειες του Φουλκέντιου αποτυγχάνουν και πεθαίνει από το δηλητήριό του. Η Ροζαμούνδη ανέρχεται το θρόνο και παντρεύεται τον αγαπημένο της.


ROSAMUNDE, PRINCESS OF CYPRUS - D 797 - Franz Schubert
https://www.youtube.com/watch?v=-71HcEvy4bs


Ίσως η Helmina von Chézy να είχε υπόψη της, ένα παλαιότερο έργο του Φλωρεντίνου Ευγενή και λόγιου Τζοβάννι Ρουτσελάι (Giovanni di Bernardo Rucellai, 1475-1525), που έγραψε την τραγωδία "Ροζαμούνδη" (Rosmunda, 1516). Στην τραγωδία αυτή η Βασίλισσας Ροζαμούνδη θέλει να θάψει τον πατέρα της, Κουνιμόντο, ενάντια στις διαταγές του άντρα της και βασιλιά των Λομβαρδών, Αλβοΐνο. Η τραγωδία αυτή έχει στοιχεία που θυμίζουν την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή αλλά θα μπορούσε να είναι κάλλιστα μια "Ur-Rosmunde" δηλαδή "Πρώιμος Άμλετ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες